Menu
 

acronym for The Onion Router

TOR

Wat is TOR?

TOR, of The Onion Router, is een netwerkprotocol dat is ontworpen om de privacy en anonimiteit van gebruikers op het internet te waarborgen. Het systeem werkt door het routeren van internetverkeer via een wereldwijd gedistribueerd netwerk van vrijwillige servers, ook wel bekend als "nodes" of "relays". Wanneer een gebruiker toegang zoekt tot het internet via TOR, wordt hun verkeer versleuteld en gerouteerd via meerdere van deze nodes. Elke node heeft alleen informatie over de vorige en volgende nodes, waardoor de oorsprong van het verkeer moeilijk te achterhalen is.

Gebruikers kunnen TOR gebruiken om hun online activiteiten te maskeren en censuur te omzeilen, maar het netwerk wordt ook vaak geassocieerd met anoniem browsen en toegang tot zogenaamde "dark web"-sites. Hoewel TOR de privacy verbetert, moet worden opgemerkt dat het geen absolute anonimiteit garandeert en gebruikers moeten nog steeds voorzichtig zijn met het delen van persoonlijke informatie online.

 

Voordelen van TOR

TOR (The Onion Router) biedt verschillende voordelen, met name op het gebied van privacy en online anonimiteit. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Anonimiteit: TOR versleutelt je internetverkeer en routeert het via een netwerk van vrijwillige nodes, waardoor het moeilijk wordt om je exacte locatie en identiteit te achterhalen. Dit is vooral handig voor mensen die in landen met beperkingen op vrijheid van meningsuiting leven.
 2. Censuur omzeilen: TOR kan gebruikt worden om censuur te omzeilen. Mensen in landen met beperkingen op internettoegang kunnen TOR gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde websites en informatie.
 3. Veilig browsen op openbare netwerken: Op openbare wifi-netwerken kunnen persoonlijke gegevens kwetsbaar zijn voor aanvallen. TOR versleutelt het verkeer, waardoor het moeilijk wordt voor derden om je activiteiten te bespioneren.
 4. Bescherming tegen verkeersanalyse: TOR maakt gebruik van een systeem met meerdere lagen (onion routing), waardoor het moeilijk is om het oorspronkelijke pad van het verkeer te achterhalen. Dit beschermt tegen verkeersanalyse, waarbij een derde partij het verkeer observeert om patronen en gedragskenmerken te identificeren.
 5. Privacy bij online communicatie: Het gebruik van TOR kan de privacy van online communicatie verbeteren, zoals e-mails en chats, omdat het de kans verkleint dat derden toegang krijgen tot de inhoud van de communicatie.

 

Toegang tot het Dark Web

LET OP! Dit is alleen voor educatieve doeleinden, wij willen de mensen informeren. WIJ WILLEN NIET AANMOEDIGEN TOT ILLEGALE PRAKTIJKEN. Gebuik op eigen risico!
 1. Installeer de TOR-browser:
  • Bezoek de officiële website van het TOR Project: https://www.torproject.org/.
  • Download de juiste TOR-browser voor jouw besturingssysteem (Windows, macOS, Linux).
 2. Installeer de TOR-browser:
  • Volg de installatie-instructies op de website.
 3. Start de TOR-browser:
  • Start de geïnstalleerde TOR-browser. Wacht tot deze verbinding heeft gemaakt met het TOR-netwerk.
 4. Navigeer naar .onion-sites:
  • Gebruik speciale directories op het normale web of dark web-zoekmachines om .onion-sites te vinden.
 5. Wees voorzichtig:
  • Het dark web herbergt zowel legitieme als illegale content. Wees voorzichtig en ga verantwoordelijk om met wat je doet op het dark web. Vermijd het downloaden van onbekende bestanden en deel geen persoonlijke informatie.